header MY040719   

Perkhidmatan Bernilai Komitmen Kami

40 hadis amalan

Pengarang  :  Muhadir Haji Joll      

Imprint  :  Petaling Jaya :  Geleri ILMU , 2018 

Mukasurat : 192 ms 

 

Sinopsis:

Buku ini mengumpulkan 42 hadis yang berkaitan dengan amalan dan bacaan yang mudah, tetapi pahala dan ganjaran yang sangat banyak yang diberikan oleh Allah SWT kepada sesiapa yang mengamalkannya. Antaranya:

Ø  Belajar ilmu agama

Ø  Solat fardu berjemaah

Ø  Melazimi solat sunat

Ø  Membaca al-Quran

KANDUNGAN

(A) Kelebihan Mengajar Dan Menuntut Ilmu Agama

(B) Kelebihan Wuduk

(C) Kelebihan Azan

(D) Kelebihan Solat- Kelebihan Solat Fardhu dan Sunat

(E) Bacaan

-Kelebihan Membaca Al-Quran

-Kelebihan Tahlil

-Kelebihan Istighfar

-Kelebihan Selawat

-Kelebihan Tasbih, Tahmid, Takbir Dan Tahlil

-Kelebihan Hauqalah

-Bacaan Menggandakan Amalan

 

2. Aku mahu bertaubat tetapi…

aku mahu bertaubat

Pengarang : Syaikh Muhamad Soleh Al-Munajjid    

Imprint  : Sg Buloh, Selangor : Santai Ilmu Publication , 2018

Mukasurat : 118 ms 

Sinopsis:

Buku ini membicarakan persoalan-persoalan yang biasanya bermain di dalam fikiran seorang pendosa. Persoalan itu seringkali menyebabkan taubatnya tertangguh.

Jawapan-jawapan bagi setiap persoalan yang ditimbulkan telah dijawab dengan penuh hikmah tanpa merendah-rendahkan sesama manusia.

Kita adalah hamba yang seringkali mengulang-ulang kesalahan dan kesilapan. Taubat kita kadangkala seperti berpura-pura. Tetapi, masih lagikah kita boleh kembali kepada Tuhan? Buku ini memotivasikan pendosa supaya sentiasa berusaha bertaubat sekalipun dosa setinngi langit dan memenuhi bumi.

Dikarang oleh: Syaikh Muhammad Soleh Al-Munajjid yang merupakan tokoh agamawan antarabangsa.
Diterjemah pula oleh Ustaz Daud al-Tetouani yang merupakan graduan University Of Al-Karaouine, Tetouan, Morocco.
Buku ini lebih istimewa apabila ia diberi kata pengantar oleh Dr. Kamilin Jamilin (PhD Hadis).

 

3. Bahagi(a) 

bahagia

Pengarang : Reyna Ibrahim    

Imprint :  Batu Caves, Selangor :  Mustread , 2018

Mukasurat : 167 ms 

Sinopsis :

Bahagia itu pelbagai bentuknya.
Bahagia itu luas definasinya.
Bahagia itu ada di mana-mana.
Bahagia itu berhak untuk setiap kita.
Dan, bahagia itu kita yang mencorakkannya.

4. Bit by Bit

bit by bit

 Pengarang :  Matthew J. Salganik

Imprint : Switzerland :  Springer International Publishing , 2015 

Mukasurat : 264 ms  

Sinopsis :

In just the past several years, we have witnessed the birth and rapid spread of social media, mobile phones, and numerous other digital marvels. In addition to changing how we live, these tools enable us to collect and process data about human behavior on a scale never before imaginable, offering entirely new approaches to core questions about social behavior. Bit by Bit is the key to unlocking these powerful methods―a landmark book that will fundamentally change how the next generation of social scientists and data scientists explores the world around us.

Bit by Bit is the essential guide to mastering the key principles of doing social research in this fast-evolving digital age. In this comprehensive yet accessible book, Matthew Salganik explains how the digital revolution is transforming how social scientists observe behavior, ask questions, run experiments, and engage in mass collaborations. He provides a wealth of real-world examples throughout and also lays out a principles-based approach to handling ethical challenges.Bit by Bit is an invaluable resource for social scientists who want to harness the research potential of big data and a must-read for data scientists interested in applying the lessons of social science to tomorrow’s technologies.

  • Illustrates important ideas with examples of outstanding research
  • Combines ideas from social science and data science in an accessible style and without jargon
  • Goes beyond the analysis of “found” data to discuss the collection of “designed” data such as surveys, experiments, and mass collaboration
  • Features an entire chapter on ethics
  • Includes extensive suggestions for further reading and activities for the classroom or self-study

 

5. Globalization : The macroeconomic implications of microeconomic heterogeneity

globalization

Pengarang : Adrei A. Levchenko  

Imprint       :  New Jersey :  World Scientific  , 2017

Mukasurat : 319  ms  

Sinopsis :

We live in an era of globalization: ever increasing international integration of goods, capital, and labor markets. The benefits and costs of increased trade and financial integration in the world today continue to be hotly debated. The reason globalization is controversial is that the impact of globalization is often nuanced, and theory reveals many possibilities. The impact of globalization on macroeconomic outcomes thus remains an empirical and quantitative question. Levchenko collects, in one volume, the results of a multi-year research program to build heterogeneous firm and sector models for the quantitative evaluation of globalization. The volume explores the impact of globalization on both welfare and macroeconomic fluctuations using these micro-founded quantitative models. Recent advances in international trade have built tractable theoretical models that can be implemented numerically and used to evaluate quantitatively the impact of a variety of phenomena. These models are global in scale

 

6. Lecture notes in introduction to corporate finance

lecture notes

Pengarang  : Ivan E. Brick

Imprint        :  New Jersey :  World Scientific , 2017

Muka surat :  254  ms 

Sinopsis :

This volume will introduce the reader to basic topics of corporate finance. The notes will provide an integrative model that will help students evaluate projects, examine financing alternatives and assess a firm. With problems and detailed solutions at the end of each chapter, this volume will also greatly benefit financial managers and investors. Corporate finance is a discipline from the firm's perspective and addresses the concerns of the Chief Financial Officer of the firm. Additionally, investors need to understand why firms make certain decisions so that they better recognize what drives firm value. These lecture notes assume no previous knowledge of finance, and are written in conversational style that makes the topics more accessible and easy to comprehend and absorb.

 

7. Marry me, Senorita  

marry me senorita

Pengarang : Suri Ryana       

Imprint  :  Kuala Lumpur :  Suara Hati Publications , 2019

Muka surat : 713 ms.

Sinopsis :

Marry me, señorita.” - Isa Alejandro.Tak habis-habis lelaki kacukan Sepanyol itu melamar Sofiy Leia sehingga gadis itu kusut dan serabut dibuatnya! Takkanlah nak terima lamaran lelaki yang baru dikenalinya tak sampai seminggu itu? Sudahlah lepas laku. Pengetahuan agama lelaki itu pulak boleh dikatakan zero! Atuk dan nenda pun susah nak percaya yang cucu mereka mahu memilih gadis Muslimah seperti Sofiy sebagai bakal isteri.

“Lain pulak taste dia kali ni, abang….” - Engku Zaharah.“Boleh percaya ke cucu bertuah awak tu nak kahwin dengan gadis begini?” - Engku Aziz.Isa Alejandro hadir saat Sofiy Leia tidak mempunyai siapa-siapa dan berada dalam bahaya.“Tak ke awak rasa pernikahan ini tak akan diberkati? Satu masa nanti awak akan tinggalkan saya, kan? Sebab awak tak cintakan saya. Perkahwinan sepatutnya menjadi satu ibadah. Kita harus ikhlas bernikah kerana Allah.” - Sofiy Leia.“Berkat? Well, terus terang aku tak arif tentang itu. What I know, we’ll make a good pair and this is a win-win situation. Kau tolong aku dan aku tolong kau.” - Isa Alejandro.

Terpaksa atau rela? Itu bukan soalnya. Persoalannya sekarang, dapatkah perkahwinan ini bertahan sehingga ke akhirnya? Sudahlah mereka berasal dari dunia yang yang terlalu jauh berbeza. Si perempuan Sepanyol celup, Rosa Arabella a.k.a Rosmina Sukardi pun turut sama menagih cinta Isa Alejandro. Belum lagi bercakap tentang mama dan papa Isa Alejandro yang sukakan pelakon ‘sendu’ tu. Dalam kekusutan, ada gelora cinta yang semakin membahang. Namun, bahagianya cuma sementara. Badai yang melanda memisahkan dua jiwa yang sedang asyik dilamun asmara. Namun, benarkah apa yang telah ditakdirkan untuk kita, akan tetap menjadi milik kita akhirnya?

“Now pandang sini dan bagitau abang yang Sofiy tak cintakan abang.” - Isa Alejandro.“Benarlah garis waktu tak akan mampu menghapuskan rasa itu.” - Sofiy Leia.Masihkah ada harapan untuk cinta mereka mekar semula?

 

8. My devil husband  

my devil husbang

Pengarang :  Fara Hana    

Imprint  : Kuala Lumpur : Suara Hati Publications , 2019

Muka surat : 675 ms

Sinopsis :

IRINA JASMINE yang buntu ditinggalkan mama dan papanya terpaksa menerima tawaran yang cukup lumayan daripada seorang ahli perniagaan yang berjaya. Tawaran yang membuatkan Jasmine sukar untuk menolak. Apatah lagi dalam keadaan dia dan adiknya yang diabaikan oleh kedua ibu bapa mereka. Mahu atau tidak Jasmine akur dengan kehendak takdir. Salam pertolongan itu disambut dengan resah.

DRACO ENRIQUE VALIENTE punya agenda tersendiri, setiap wang yang dilaburkan ada balasannya dan hanya satu benda yang dia mahukan daripada Irina Jasmine iaitu…PEWARIS.

“You wanna talk about dignity again Jasmine? Maruah? Apa maruah yang you ada pada saat you jual diri untuk I? Pada saat you jual tubuh you untuk kemewahan dan harta benda? Dan yang paling teruk, you jual anak you untuk you dapatkan semula kemewahan yang pernah you ada suatu ketika dahulu. Am I right?” – Draco

“Saya nak pulangkan semula apa yang pernah awak bagi. Awak boleh cari orang lain, saya tak boleh teruskan.” – Jasmine

Pintu hati mula diketuk, ada cinta yang menyeludup masuk. Namun, dek kerana ego dan fitnah manusia mereka terperangkap dalam kesengsaraan yang diciptakan sendiri. Pada saat bahagia hampir menjelma, dugaan datang bertimpa-timpa. Mampukah mereka mencipta bahagia? Ataukah bahagia itu hanya dongeng semata-mata?

 

 9. Pengajian Islam

pengajian Islam

Pengarang :  Mohd Yusuf Ahmad  

Imprint  : Kuala Lumpur :  Universiti Malaya , 2003

Muka surat :  228 ms   

Sinopsis :

Buku Pengajian Islam Edisi Kedua ini telah dikemas kini supaya kandungannya menepati silibus mata pelajaran Pengajian Islam untuk IPTS (LAN 1004). Penulisan buku ini bukan sahaja untuk membantu para pelajar peringkat Ijazah Sarjana Muda di IPTS untuk menguasai mata pelajaran ini malah lebih daripada itu adalah untuk melahirkan warganegara khususnya siswazah Islam yang benar-benar faham tasawur Islam sebagai satu cara hidup yang bersepadu dan seimbang serta mampu menyelesaikan sebarang masalah dan cabaran. Buku ini masih lagi mengekalkan 15 bab sebagaimana edisi pertama yang merangkumi kesemua tema utama sukatan pelajaran, iaitu Islam dan Konsep-konsep Asas, Islam Sebagai Peradaban dan Tamadun, Institusi Islam serta Islam dan Cabaran Semasa. Namun begitu, kandungannya dikemas kini dengan memasukkan isu-isu terkini bagi tajuk-tajuk yang berkaitan supaya relevan dengan perkembangan semasa. Walaupun kandungan buku Pengajian Islam ini disusun mengikut keperluan mata pelajaran Pengajian Islam di IPTS, namun buku ini juga sesuai dijadikan rujukan oleh para pelajar IPG, Politeknik, IPTA serta orang ramai yang ingin menambahkan serta mendalami pengetahuan mereka tentang tamadun Islam.

 

10. Real estate in Malaysis

Real Estate in Malaysia

Pengarang :  Mani Usilappan           

Imprint : Kuala Lumpur :  Universiti Malaya ,  2006

Muka surat :  304 ms 

Sinopsis :

This 'Real Estate Issues in Malaysia' edition is dedicated to explore the issues in the broadest sense particularly those in related to real estate development and investment. These areas include privatization in property development, rating, green building, maturity in property investment, corporate real estate, return on commercial property investment, audit on public buildings and housing schemes. This book will be of particular interest to those involved in real estate development and investment, including academicians, valuers and estate agents, real estate developers and investors, local authorities and government agencies, financial institutions and also surveyors